HG Makelaars

WAT VERANDERT ER VOOR JOU IN 2019 ALS WONINGEIGENAAR?

Van NHG tot hypotheekrenteaftrek

Heb je een huis of ben je van plan volgend jaar een huis te kopen? Dan is het nuttig om je in te lezen in de regels die volgend jaar veranderen voor huizenbezitters. Bijvoorbeeld omtrent de Nationale Hypotheek Garantie en de hypotheekrenteaftrek. Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor (toekomstige) huizenbezitters in 2019.

NHG-grens gaat omhoog

Koop je een huis, dan kun je je hypotheek afsluiten met de Nationale Hypotheek Garantie – de NHG dus. Dit is een garantie voor je hypotheekverstrekker: als jij de hypotheek onverhoopt niet meer kunt betalen, vangt de NHG dat op. De regels om in aanmerking te komen voor deze garantie veranderen in 2019. Want of je voor de NHG in aanmerking komt, hangt af van het prijskaartje van je huis. Mocht dat in 2018 nog niet meer kosten dan € 265.000, volgend jaar is dat €290.000. Kortom: je komt dan ook met een wat duurder huis in aanmerking voor de garantie.

Dankzij zonnepanelen krijg je 6% meer hypotheek

NHG en energiebesparende maatregelen

Maar er verandert meer in de NHG-regels voor 2019. Ga je verhuizen en wil je energiebesparende maatregelen nemen in je nieuwe huis, zoals zonnepanelen? Dan mag je tot 106% van de marktwaarde van je huis lenen met de NHG. Dat betekent wel dat je die 6% ook daadwerkelijk moet inzetten om jouw huis energiebesparend te maken. Hiermee bespaar je op je maandlasten. Dat betekent dat je hypotheek volgend jaar maximaal € 307.400 mag worden, wil je aanspraak kunnen maken op de NHG. Dat bedrag lag in 2018 op € 280.900.

NHG wordt goedkoper

Als je kiest voor een hypotheek met NHG, dan moet je daar eenmalig een bedrag voor neertellen. Dit was de afgelopen jaren 1% van de hypotheek, maar in 2019 wordt dit verlaagd naar 0,9%. Een stukje goedkoper dus.

Hypotheekrenteaftrek in 2019

Minder gunstig zijn de regels omtrent hypotheekrenteaftrek in 2019. De hypotheekrenteaftrek betekent dat je de rente die je over je hypotheek betaalt onder bepaalde voorwaarden mag aftrekken van de inkomstenbelasting. Zo wordt je belastbare inkomen lager en betaal je uiteindelijk minder belasting.

De hypotheekrenteaftrek blijft dalen, vanaf 2020 zelfs nog sneller

Zoals je misschien wel weet, wordt het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek de komende jaren steeds iets minder. Zo ook volgend jaar. Het tarief waartegen je de rente mag aftrekken van de belasting hangt af van je inkomen. De maximale aftrek is volgend jaar 49%, een halve procent minder dan dit jaar. Goed om te weten: vanaf 2020 gaat de maximale aftrek sneller omlaag, namelijk niet meer in stapjes van 0,5% maar in stapjes van 3% per jaar. Dat komt er dus grofweg op neer dat je steeds iets meer belasting moet gaan betalen. Als je inkomen hoger is dan €68.000 per jaar voel je dat het meest, omdat je dan in de hoogste belastingschijf valt.

Compensatie: lagere bijtelling eigenwoningforfait

Omdat het voordeel van de hypotheekrenteaftrek minder wordt, heeft de regering besloten om de maximale bijtelling voor het eigenwoningforfait wel te verlagen. Het eigenwoningforfait kun je zien als een soort belasting omdat je een eigen woning hebt. In 2019 is het eigenwoningforfait 0,65% van de WOZ-waarde, dat is 0,05% minder dan in 2018. Toch een klein voordeel dus.

Energiebelasting in 2019

Tot slot: de regering wil graag stimuleren dat je eerder overstapt op schone(re) energie. Daarom wordt de energiebelasting op aardgas verhoogd (met 3 cent per kubieke meter), terwijl de energiebelasting voor elektriciteit juist verlaagd wordt met 0,72 cent per kWh. Dit maakt het aantrekkelijk om over te stappen naar duurzame warmtepompen om je woning te verwarmen.

Bron: Funda